Jump to Navigation

Stage CAR T

Coordinator: M.J. Kersten
Plaatsvervangend coördinator: J.J. Wegman
Supervisoren stage CAR T-celtherapie: MJ Kersten, JJ Wegman
Plaats: F6Zuid, IC, polikliniek hematologie
Duur: 4-8 maanden

Introductie
CAR T-celtherapie is een revolutionaire nieuwe vorm van immuuntherapie, waarbij autologe T-cellen van een patiënt worden getransduceerd met een chimere antigeenreceptor (CAR) gericht tegen een zoveel mogelijk tumorspecifiek antigeen. Deze behandeling is inmiddels geregistreerd en wordt vergoed voor patiënten met recidief/refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom en B- acute lymfatische leukemie (target antigeen CD19) en er vinden vele studies plaats, o.a. bij multipel myeloom (target o.a. BCMA) en andere vormen van NHL. Amsterdam UMC is het eerste ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling plaatsvond en een van de academische centra die gekwalificeerd is voor commerciële behandeling. De behandeling kan gepaard gaan met ernstige bijwerkingen, onder andere cytokine release syndroom en neurologische toxiciteit. Ook gaat het om een dure behandeling waarbij doelmatige inzet van belang is. Kennis van deze behandeling en de bijbehorende complicaties is niet alleen relevant voor hematologen werkzaam in CAR T-cel centra maar ook voor hematologen die patiënten verwijzen voor deze behandeling. Om die reden biedt Amsterdam UMC een facultatieve verdiepingsstage aan op dit gebied, waarin alle facetten van deze behandeling aan bod komen. De stage kan worden gecombineerd met de polikliniekstage.

Inhoud van de CAR T-celstage:

  • Gedurende 4-8 maanden beheert de assistent een poli waarop patiënten worden gezien die worden gescreend voor en behandeld worden/zijn met CAR T-cellen.
  • De assistent krijgt supervisie van een van de hematologen uit het CAR T-celteam.
  • De assistent vervolgt patienten die voor (complicaties van) CAR T-celtherapie zijn opgenomen. 
  • De assistent is betrokken bij de wekelijkse CAR T-celbespreking op donderdagochtend, gericht op indicatie, keuze overbruggingstherapie, voorkomen van complicaties en opstellen van protocollen. Je maakt daarbij deel uit van een enthousiast team van artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen en CAR T-cel coördinatoren,
  • De assistent krijgt de gelegenheid deel te nemen aan de landelijke tumorboard, waarin alle patiënten in Nederland worden besproken die worden verwezen voor CAR T-celtherapie,
  • Gezien het feit dat het hier om een hele nieuwe vorm van behandeling gaat, zijn er ruime mogelijkheden om een project op te pakken mbt wetenschappelijk onderzoek op dit gebied of het schrijven van een case report of case series.

Aanmeld procedure:
De assistent kan tijdens zijn opleiding i.o.m. de opleider aangeven of hij interesse heeft in het volgen van de CAR T-celstage. Er is ruimte voor één assistent per keer. Het is daarom niet mogelijk om alle assistenten deze stage te laten volgen. Zo veel mogelijk wordt geprobeerd om aan deze wens te voldoen. Indien meerdere assistenten tegelijk interesse hebben in de stage, zullen de assistenten uitgenodigd worden voor een sollicitatie bij het CAR T-cel team.

Evaluatie
Halverwege, na twee of vier maanden, volgt een beoordeling van de assistent door het CAR T-cel team. Hier wordt beoordeeld of de fellow op het verwachte niveau functioneert.
Na vier of acht maanden volgt een eindbeoordeling.

Bijlage: geen

JKF-SCA-039 versie 1. Geldig vanaf 9 feb 21
Auteur: Marie José Kersten

Onder beheer van afdeling: 
Hematologen